Onvoorziene situaties maken integraal deel uit van het werk van een lifttechnicus. Met duizenden installaties kan er altijd een storing optreden, zelfs als elke KONE-lift gepland, regelmatig en systematisch wordt gecontroleerd. Net als elke teamleider in het bedrijf past Catalin zijn werk voortdurend aan op basis van geplande inspecties en onvoorziene gebeurtenissen...
Begin van de dag: het organiseren van preventief onderhoud
Rond acht uur ’s ochtends arriveert hij op zijn KONE-vestiging. Als verantwoordelijke van een team van 11 technici begint hij zijn dag met het controleren van de status van storingen op verschillende momenten van de dag. Hij volgt ook de stilstaande liften op en bekijkt zijn e-mails, berichten en telefoongesprekken. Daarnaast neemt hij de tijd voor klantbezoeken, audits en overleg met zijn technici. Zijn werk brengt hem regelmatig ter plaatse om interventies te superviseren en deel te nemen aan vergaderingen met klanten en interne besprekingen.

Deze synchronisatie- en planningsfase, die tussen een halfuur en twee uur duurt, helpt bij het opstellen van de routes van de technici op basis van meerdere criteria:
- Prioriteit: lopende reparaties, soms in samenwerking met de avond- en nachtploegen van KONE.
- Nieuw gemelde incidenten, waarbij de ernst moet worden beoordeeld (klein, groot of urgent).
- Gepland onderhoud: vastgelegd in contracten met klanten. Het team dat Catalin leidt, is verantwoordelijk voor de inspectie van honderden liften in tientallen gebouwen die eigendom zijn van een woningcorporatie.
Deze preventieve controles worden opgedeeld in drie niveaus:
- De basismoduleomvat een algemene controle van de lift, de controle van sloten, een alarmtest en het analyseren van ongebruikelijke geluiden,” legt de teamleider uit. Deze inspectie vindt elke zes weken plaats.
- De tweede modulebreidt de controle uit naar de trekkabel, de bevestigingen en de contragewichten, om slijtage te anticiperen. Dit helpt te bepalen of onderhoud nodig is en, indien nodig, om essentiële onderdelen zoals lagers en katrollen beschikbaar te stellen. Deze controle gebeurt twee keer per jaar en duurt gemiddeld 30 minuten.
- De derde moduleomvat daarnaast een inspectie van de liftdeuren, signalering, het tractiesysteem, veiligheidscomponenten zoals eindschakelaars en vooral het parachutesysteem – een veiligheidsmechanisme dat wordt geactiveerd bij overschrijding van de maximale snelheid. Deze controle duurt ongeveer 120 minuten. "Bij elke inspectie plakt de technicus een label met zijn naam, de datum en het tijdstip van de inspectie. We dragen een grote verantwoordelijkheid en moeten een onderhoudsboekje bijhouden met de geschiedenis van preventieve en correctieve interventies," benadrukt Catalin.
- Een vierde modulevoegt correctieve acties toe op basis van opmerkingen van controle-instanties. Dit omvat het oplossen van veiligheidsobservaties, het testen van het bidirectionele alarmsysteem zonder stroom en een grondige inspectie van de netheid van de installatie, inclusief de liftschacht, de SDM en het dak van de liftcabine. De sloten van de liftdeuren worden ook specifiek gecontroleerd om hun correcte werking te garanderen. Tot slot maakt deze inspectie het mogelijk om verschillende openstaande punten af te ronden, zoals Y03 (MBM), Y07 en Y09 (service Need).
Gedurende de dag: ondersteuning bij storingen
Zodra het dagprogramma is vastgesteld en het bedrijfsvoertuig is gecontroleerd (op netheid, beschermingsmiddelen, gereedschap en voorraad reserveonderdelen), verplaatst de teamleider zich binnen zijn werkgebied afhankelijk van de behoeften van zijn team. Dit wordt ondersteund door het KFM-systeem, dat lopende reparaties en hun locatie in realtime bijhoudt.

"Een teamleider is de referentiepersoon op het terrein, zowel voor gepland onderhoud als voor storingen. Hij waarborgt de technische, operationele en veiligheidsaspecten en zorgt voor de informatie-uitwisseling tussen de supervisor en de KONE-technici enerzijds, en de klant en externe dienstverleners anderzijds," legt Catalin uit.
Interventies op locatie kunnen variëren van het vervangen van een defecte knop tot complexe elektronische problemen die een gedetailleerde analyse van het elektrische schema en de programmeertabel vereisen.
Veiligheid als prioriteit

"Of een interventie nu gepland is of niet, het is altijd belangrijk om de situatie grondig te analyseren voordat je handelt," benadrukt Catalin. Lifttechnici werken in krappe ruimtes, tussen kabels en elektrische bedrading, met elektronische apparatuur en motoren van 300 tot 600 kilo. Ze gebruiken hijswerktuigen, takels en werken met verborgen energiebronnen (batterijen, condensatoren, samengeperste veren die, indien onzorgvuldig losgemaakt, letsel kunnen veroorzaken).
Elke KONE-technicus en teamleider is daarom getraind in verplichte en systematische veiligheidsprocedures. Daarnaast moet iedereen te allen tijde persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) dragen: veiligheidsschoenen, lange broek en jas, helm of pet, veiligheidsbril, snijbestendige en elektrische handschoenen, en een harnas om zich vast te maken aan de liftkooi.
In voertuigen en op mobiele telefoons herinnert een sticker met "Veilig werken" voortdurend aan de basisregels: instructies opvolgen, gereedschap correct gebruiken, valbeveiliging, dagelijkse controles, georganiseerde werkprocessen en bewustzijn van risico’s bij het niet naleven van voorschriften. Daarnaast wordt maandelijks een veiligheidsvergadering gehouden met de supervisor, teamleiders en technici om risico’s te bespreken en ervaringen te analyseren.
Door hun expertise en vaardigheden in te zetten, zorgen Catalin en zijn collega-teamleiders dagelijks voor een veilige liftgebruik voor tienduizenden mensen. Na hun rondes en interventies registreren ze hun dagelijkse rapporten in het KFM-systeem, inclusief het aantal en de aard van de behandelde incidenten, de voorraadstatus en bestellingen, zodat de nachtploegen van KONE de best mogelijke opvolging kunnen garanderen.
