Niet alles wat je in films ziet, is waar. In de echte wereld zijn liften en roltrappen streng gereguleerd en ontworpen met veel veiligheidsvoorzieningen om passagiers te beschermen. Bij KONE zetten we ons in voor de veiligheid van degenen die op onze producten vertrouwen voor veilige en vlotte verplaatsingen.
Liften veilig houden is een gezamenlijke inspanning waarbij zowel leveranciers van technologie- en onderhoudsdiensten, alsook gebouweigenaren en gebruikers van de installaties, betrokken zijn. Het opvolgen van eenvoudige veiligheidstips zorgt voor een probleemloze rit.
Laten we enkele mythes over liften ontkrachten.
Mythe 1: Liften worden omhoog gehouden door één touw dat kan breken
Liften worden ondersteund door meerdere stalen kabels, en elke kabel alleen kan een volledig geladen liftkooi dragen. Het is hoogst ongebruikelijk dat zelfs maar één kabel breekt. Zelfs in het uiterst onwaarschijnlijke geval dat alle kabels breken, zullen veiligheidsvoorzieningen zoals de oversnelheidsbegrenzer de te hoge snelheid van de lift detecteren en veiligheidsvoorzieningen activeren om de lift te stoppen. De actiescènes waarin de vonken van de geleiderails vliegen als de lift ongecontroleerd naar beneden raast, zijn pure cinema.
Mythe 2: Een overvolle lift zal vallen
Niet waar, een overbeladen liftkooi zal gewoon niet bewegen. De deuren blijven open en eventueel klinkt er een geluid totdat er voldoende personen uit de lift stappen om het gewicht te verminderen. Veel liften zijn uitgerust met technologie die de liftgebruikers efficiënt verdeeld over de beschikbare liften om overbezetting te voorkomen.
Mythe 3: Een liftkooi die vast komt te zitten tussen twee verdiepingen, kan zonder zuurstof komen te zittenwee verdiepingen
Je kan rustig adem blijven halen, liftkooien zijn goed geventileerd. Hoewel de nationale voorschriften kunnen verschillen, zijn er internationale normen voor ventilatie die moeten worden nageleefd zodat de lucht vrij in en uit kan stromen. In sommige gevallen zijn liften ook uitgerust met airconditioning.
Mythe 4: Het is mogelijk om vanuit een liftkooi naar de schacht te kruipen via een veiligheidsluik
Veiligheidsluiken of valdeuren zijn er vaak voor reddingsdoeleinden, maar de meeste kunnen alleen van buitenaf worden geopend door getrainde reddingswerkers. Passagiers mogen ze nooit als ontsnappingsroute gebruiken. Dus als je vastzit in een lift, is het het veiligst om op de alarmknop te drukken (of om hulp te bellen met je telefoon), rustig te blijven en te wachten tot je gered wordt. In veel gevallen is de alarmknop verbonden met een reddingsdienst.
Probeer nooit zelf uit de lift te komen. En wrik ook nooit de deuren van een lift open, want het kan zijn dat de lift niet voor een deuropening staat. Je zou jezelf en andere passagiers hiermee in gevaar kunnen brengen.
Mythe 5: Door meerdere keren op de belknop te drukken, komt de lift sneller
Sorry dat we je moeten teleurstellen, maar dat is niet het geval. Als je op de knop drukt, krijgt de lift je "oproep" en bepaalt zijn software het traject van de lift. Er zijn eenvoudigere en meer geavanceerde oproepsystemen, maar het basisidee is hetzelfde: één druk op de knop is voldoende om actie te genereren.
Meerdere keren op de knop drukken geeft ons vaak het gevoel dat we iets doen om de dingen te versnellen - maar in werkelijkheid maakt het geen enkel verschil. Als je echter eenmaal in de kooi op de knop "deuren sluiten" drukt, gaan de deuren sneller dicht.
Mythe 6: De liftdeuren kunnen open tussen de verdiepingen
Het eenvoudige antwoord is nee. De liftkooi regelt het openen van de schachtdeur. Als de liftkooi niet op de verdieping aankomt, is er geen signaal dat de schachtdeuren open doet gaan. In geval van twijfel moet je in geen geval proberen de deuren open te wrikken of zelf naar buiten te komen.
Wat er ook gebeurt, raak niet in paniek. Nerveus worden maakt het alleen maar erger, dus het eerste wat je moet doen is diep ademhalen. En als je al contact hebt opgenomen met onderhoud of hulpdiensten, blijf dan rustig wachten. Meldingen voor opgesloten personen in liften worden altijd serieus genomen en KONE doet er alles aan om je zo snel mogelijk op een veilige manier te redden.
Meer over liftveiligheid: