Het installeren van een buitenlift kan een geschikte oplossing zijn om de toegankelijkheid te verbeteren in gebouwen met een beperkt trappenhuis, zoals kantoorgebouwen en flatgebouwen. Er zijn drie belangrijke criteria voor het kiezen van een buitenlift of minilift: het type installatie, de gebruikte technologie en de technische prestaties (hefhoogte en capaciteit).
In dit opzicht zijn er twee installatietypes mogelijk :
- De buitenlift met schacht: dit is een lift die werkt binnen een gemetselde schacht die als dragende muur fungeert. Deze lift heeft het voordeel dat hij volledig opgaat in het decor van het gebouw en kan over het algemeen een groot aantal verdiepingen bedienen. Aan de andere kant vereist het veel metselwerk, moet het geïnstalleerd worden op een dragende muur en is er een relatief grote buitenruimte nodig.
- De zelfdragende buitenlift: dit is een zelfdragende metalen (of glazen) pilaar waarbinnen de kooi beweegt. Het vormt een alternatief voor de buitenlift met schacht, vooral wanneer er geen dragende muur is of wanneer de ruimte beperkt is. Deze mini-buitenlift heeft echter een beperkte hefhoogte en capaciteit. Bovendien voldoet het niet aan de laatste toegankelijkheidsnormen.
Ongeacht het gekozen constructietype kan de buitenlift worden bediend met behulp van twee verschillende technologieën:
- De elektrische buitenlift: de kooi is via stalen kabels verbonden met een contragewicht en wordt aangedreven door een elektrische motor. Afhankelijk van de grootte van de installatie bevindt de motor zich in de schacht of in de pilaar. Het voordeel van de elektrische buitenlift is dat hij snel beweegt en zuiniger is dan een hydraulische oplossing. Hij is ook veel milieuvriendelijker, omdat hij weinig energie verbruikt en geen olie gebruikt.
- De hydraulische buitenlift: veel minder gebruikelijk, uitgerust met een systeem van cilinders en zuigers waarmee de kooi onder druk kan worden verplaatst. Stil en eenvoudig te installeren, biedt de hydraulische buitenlift echter slechts een beperkte opwaartse beweging. Bovendien is de verplaatsingssnelheid beperkt, kan het energieverbruik hoog zijn en moet er regelmatig olie worden ververst. Bovendien neemt het meer ruimte in beslag, aangezien er ruimte moet worden voorzien voor de machines.
Tot slot kan u uw keuze maken op basis van de capaciteit van de buitenlift:
- De mini-buitenlift: meestal in de vorm van een zelfdragende lift, kan slechts een beperkt aantal verdiepingen (tussen 5 en 10) bedienen. De snelheid en maximale belasting zijn ook beperkt (tussen 1 en 9 personen). Het is echter sneller te installeren en neemt minder vloerruimte in beslag.
- De standaard buitenlift: meestal voorzien van een schacht, garandeert een verplaatsing tot 100 meter (meer dan 35 verdiepingen), beweegt sneller en kan een groot aantal mensen of goederen vervoeren. Logischerwijs duurt de installatie ervan langer, vereist meer buitenruimte en is de kostprijs hoger. Een ander belangrijk punt is dat deze oplossing voldoet aan de nieuwste toegankelijkheidsnormen.
Bij KONE bieden wij u de KONE MonoSpace DX lift met schacht aan als u over voldoende buitenruimte beschikt. Naast de perfecte integratie in de architectuur van de locatie (waaronder het ontbreken van machinekamers) en het voldoen aan de nieuwste toegankelijkheidsnormen, voldoet het aan de behoeften van gebouwen met veeleisend verkeer:
- Een hefhoogte tot 90 meter, wat overeenkomt met 36 verdiepingen;
- Tot 33 passagiers;
- Een hoge maximale snelheid van 3 m/s.
U kan ook kiezen voor de KONE NanoSpace DX lift met beperkte schacht. KONE NanoSpace DX is een milieuvriendelijke en uiterst compacte oplossing. Het biedt ook onmiskenbare voordelen:
- 6 interieurafwerkingen,
- De mogelijkheid om accessoires aan te passen voor een uniek ontwerp,
- 50% meer vloeroppervlak dan een standaardlift.