‘World Green Building Trends 2016’ geeft alvast een positieve uitkijk op de toekomst van gebouwen. Uit dit onderzoek blijkt namelijk dat 1000 respondenten uit 69 landen schatten dat meer dan 60 % van hun werk voor 2018 groen zal zijn. Als deze ambitieuze doelstelling behaald wordt, zou eco-efficiënt bouwen weleens snel de norm kunnen worden.
Het verslag geeft ook aan dat opkomende economieën zoals Brazilië, India, Saudi-Arabië en Zuid-Afrika de drijfveren van groene groei zullen worden in de volgende drie jaar, waarbij de bouwontwikkeling twee tot zes keer groener zal zijn dan nu. In ontwikkelde landen zoals de VS, Duitsland en het VK wordt er ook verwacht dat de groei blijft toenemen.
Het is geen verrassing dat groene gebouwen steeds populairder worden. Ze verlagen de werkingskosten namelijk aanzienlijk in vergelijking met traditionele gebouwen. Zelfs de respondenten van ‘World Green Building Trends 2016’ verwachten voor nieuwe groene gebouwen 14 % aan werkingskosten te besparen over een periode van vijf jaar. Voor groene verbouwingen en renovatieprojecten schatten ze dat op zo’n 13 %.
Dat verklaart waarom er steeds meer interesse is voor het verkrijgen van groene bouwcertificeringen, zoals LEED of BREEAM.
KONE’S AMBITIEUZE DOELSTELLINGEN
Ook KONE streeft vooruit met groene plannen. Het bedrijf heeft twee doelen. Enerzijds wil het de eco-efficiëntie van zijn oplossingen verder verbeteren, anderzijds wil het de uitstoot van broeikasgassen van zijn eigen activiteiten terugdringen.
KONE’s duurzaamheidsrapport van 2015 voldoet aan beide doelstellingen. Laten we een kijkje nemen naar de oplossingen.
KONE MonoSpace® 500 is KONE’s huidige volumelift zonder machinekamer. Deze is tot 90 % energie-efficiënter dan zijn liften uit de jaren 90. En zijn hijstechnologie voor hoogbouw, UltraRope™, reduceert het energieverbruik van een liftritje van 500 meter met 15 %. Dankzij zijn regeneratieve oplossingen zijn energiebesparingen van 20-35 % mogelijk door de energie terug te winnen die vrijkomt wanneer de lift gebruikt wordt.
Ook bij de roltrappen valt er te winnen. KONE’s eco-efficiënte oplossing bespaart energie door de roltrap te vertragen of stil te leggen wanneer deze niet in gebruik is, of door de efficiëntie van de motor te vergroten wanneer er weinig verkeer is. Het bestemmingscontrolesysteem van KONE optimaliseert het verkeer, waardoor er minder en minder grote liften nodig zijn in gebouwen.
TIJD VOOR EEN MAKE-OVER
Volgens de European Lift Association (ELA) is ruim 50 % van de liften en roltrappen in Europa meer dan 20 jaar oud. Ze verwachten dat dat zelfs 60 % zal zijn tegen 2020. Het is dus hoog tijd om te moderniseren. Ook hier spelen KONE’s eco-efficiënte technologische innovaties een belangrijke rol.
Liften moderniseren kan energiebesparingen doen toenemen tot 70 %. Andere voordelen voor de gebouweigenaars zijn de lagere beheerkosten en het voorspelbare beheer van de levenscyclus.
DE DIGITALE TOETS
Technologische innovaties geven het goede voorbeeld, en de toekomst ziet er rooskleurig uit. Nieuwe technologie speelt namelijk een belangrijke rol in het verbeteren van de duurzaamheid. Technologie in slimme gebouwen kan de eigenaars en beheerders van installaties namelijk helpen de algemene efficiëntie van de energie en middelen in hun gebouwen te verbeteren, en daarbij ook de mensenstroom optimaliseren. In combinatie met de kracht van de digitalisering zijn de resultaten indrukwekkend.
Kijk bijvoorbeeld naar de recente samenwerking tussen KONE en IBM eerder dit jaar. De vrucht daarvan: de diensten van KONE worden aangevuld met ‘cognitive analytics’. Dat betekent dat KONE problemen kan oplossen voor ze ontstaan, aangezien de analytische platformen voortdurend bijleren en toekomstige noden dus steeds beter leren vaststellen.
Nu is elk ‘groen’ initiatief interessant. Deze trend zal nog jaren hip blijven.