Om de dichter John Donne te parafraseren: geen enkel bedrijf is een eiland. Een bedrijf dat de wereld omarmt waarin het actief is, kan exponentiële winst boeken. Met 200.000 mensen die elke dag naar stedelijke gebieden verhuizen, is het tijd om samen te komen om onze gebouwde omgeving te verbeteren - en bergen te verzetten.
"Vanuit het perspectief van de samenleving moeten onze gebouwen aanpasbaar zijn", zegt Jonathan R. Woetzel, directeur van het McKinsey Global Institute en een expert op het gebied van duurzame steden. "We moeten kunnen omgaan met de omgeving. Anders zullen we levens verliezen, waarde verliezen, gemeenschappen verliezen. En als we onze gebouwen niet aanpassen om de mogelijkheden van technologie om productiever te werken te erkennen, lopen we kansen mis.
In de zoektocht naar leefbaardere, slimmere en duurzamere steden springen drie pijlers in het oog:
- Bouwproductiviteit - innovatieve manieren om het bouwproces te versnellen om de verstoring op de grond te minimaliseren.
- Aanpassingsvermogen - gebruik maken van technologie en bouwen met toekomstige eisen en flexibiliteit in het achterhoofd.
- Duurzaamheid - een blik op nieuwe ontwikkelingen in de bouw en technologie die de impact van de gebouwde omgeving op de planeet zullen minimaliseren.
De behoefte aan verbeterde bouwproductiviteit
Vandaag de dag zetten de gestegen materiaal- en vrachtkosten in combinatie met de tekorten aan arbeidskrachten en materiaal, aannemers extra onder druk. Maar naast het uitdagende bedrijfsklimaat is productiviteit misschien wel het grootste probleem waarmee de sector wordt geconfronteerd.
"De productiviteit in de bouw ligt op één van de laagste niveaus van alle sectoren", zegt Milla Saaristenperä, business development director voor KONE's New Equipment Business. "Slechts ongeveer 30 procent van de tijd van bouwvakkers is productief. De rest wordt verspild aan rondlopen in het gebouw, zoeken naar gereedschap, wachten op materialen en wachten tot de vorige arbeider klaar is met zijn werk."
Woetzel weet dat er niet alleen op de bouwplaats ruimte is voor verbetering, maar ook in de hele logistiek eromheen.
"De leveringen op de werf, de milieu-impact ervan - het opruimen van die dingen en het verminderen van de voetafdruk op een zeer drukke dag, meestal midden in een stad, is hoe een snellere bouwtijd een enorm verschil kan maken", zegt hij.
Meerdere belanghebbenden profiteren van een efficiënte bouw, merkt Saaristenperä op: snellere productietijden maken arbeiders vrij om door te gaan naar het volgende project, ontwikkelaars kunnen betalende huurders verwelkomen en de verstoring van de lokale buurt wordt tot een minimum beperkt. "Het is een win-win situatie", somt ze op.
KONE's bijdrage aan het versnellen van zaken tijdens de bouw omvat bijvoorbeeld de KONE JumpLift. De Construction-Tiime-Use (CTU) bouwlift verplaatst materialen en arbeiders op en neer op de bouwplaats en draagt zo bij aan een snellere, soepelere, veiligere en kostenefficiëntere bouw.
Ontwerpen en bouwen voor de toekomst
Het middelhoge hotel van vandaag kan het winkelcentrum van morgen zijn. Alles is mogelijk, en daarom is toekomstbestendigheid essentieel. Vastgoedontwikkelaars blazen oude structuren nu al nieuw leven in met slimme, duurzame en digitale oplossingen die betere ervaringen mogelijk maken.
"De gebouwen van de toekomst zullen elementen bevatten van door technologie ondersteunde gebruikerservaringen," merkt Sylvia Koh-Gratton op, managing director van KONE Singapore. "Onze verschillende digitale oplossingen geven gebouweigenaren de flexibiliteit om verbinding te maken met verschillende technologische toepassingen om het gebouw duurzamer en efficiënter te maken."
Aanpassingsvermogen kan de levensduur van gebouwen verlengen, ze concurrerend houden en minstens 25 jaar lang laten aansluiten op veranderende gebruikersbehoeften.
"Hoewel er enkele beperkingen zullen zijn vanuit het oogpunt van infrastructuur, kunnen we die ondervangen door digitale oplossingen te gebruiken om het gebouw efficiënter te maken", aldus Koh-Gratton.
De bekroonde KONE DX Class digitale ervaringsliften zijn ontwikkeld om te voldoen aan de behoeften van morgen - wat die ook mogen zijn.
"Ze hebben ingebouwde connectiviteit en API-diensten," zegt Saaristenperä, "dus we hoeven eigenlijk niet te weten wat onze eindgebruikers over tien jaar willen, omdat ze gebruik kunnen maken van alle digitale en eindgebruikersdiensten die ze in de toekomst nodig zullen hebben."
Minimaliseren van de impact van de bebouwde omgeving op de planeet
De bouwsector en de bebouwde omgeving in ruimere zin zijn momenteel verantwoordelijk voor 40 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Het aanpassingsvermogen van gebouwen is, net als de productiviteit in de bouw, nauw verweven met duurzaamheid. Een betere productiviteit betekent bijvoorbeeld minder afval en, zegt Saaristenperä, "minder afval is duurzaam.
Bovendien, zo merkt ze op, is het vanuit het oogpunt van hulpbronnen veel beter om oudere gebouwen niet af te breken en weer van voren af aan te beginnen, maar om in plaats daarvan de levensduur van bestaande gebouwen te waarborgen. Betere planning, 'lean' bouwmethoden, energie-efficiënte oplossingen en intelligentere systemen maken dit mogelijk.
"Als we als industrie manieren kunnen vinden om bestaande gebouwen te moderniseren en op te knappen, om ze efficiënter te maken en om tegemoet te komen aan de behoeften van de toekomstige gebruikers van het gebouw, kunnen we veel van de herontwikkelingsprojecten vermijden die een enorme hoeveelheid materialen en hulpbronnen verbruiken", aldus Koh-Gratton.
"Veel van onze liften, roltrappen en autowalks zijn internationaal erkend voor hun hoge energie-efficiënte prestaties," voegt ze eraan toe, waarbij ze superlichte KONE UltraRope® hijstechnologie als een voorbeeld noemt.
Samenwerken om de duurzaamheidsnormen te verhogen
Om gebouwen veerkrachtiger te maken en de klimaatverandering tegen te gaan, komt de bouwsector bijeen om nieuwe normen voor groene gebouwen en groene certificering vast te stellen. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in nieuwe technologieën, processen en nog meer gezamenlijke inspanningen om samen te werken en te co-creëren.
"Steden worden dichter bevolkt, de wereld verstedelijkt en we staan voor een duurzaamheidsuitdaging. Dit alles maakt het noodzakelijk om te handelen. En de mensen die het eerst handelen, winnen. Zij die de risico's nemen, zij die de kansen zien in de uitdaging, zij zijn het die uiteindelijk het milieu vormgeven en ook superieure rendementen leveren aan de aandeelhouders", aldus Woetzel.
Duurzaamheid, aanpassingsvermogen en productiviteit zijn drie dringende uitdagingen voor de bouwsector die de ambities, talenten en het harde werk van talloze individuen en de bedrijven die ze vertegenwoordigen over de hele wereld inspireren. Door samen te werken, kunnen ze exponentiële winst boeken. En KONE is vastbesloten om klanten te helpen deze te bereiken.